Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ribniki in domači bajerji
Naravni rezervati ob obali Oblika primerna za tiskanje
Kolegica iz exotic-animals foruma iz Izole Ester Gjorek je objavila nekja lepih posnetkov Naravnega spomenika v Fiesi (2 jeterca) in naravnega rezervata Stjuža v Strunjanu. Tudi naša moderatorka Romina pripravlja članek o fieškem jezercu, tekst zato sledi kasneje.
OGROŽENA EVROPSKA SENČICA Oblika primerna za tiskanje
Evropska velika senčica ali evropska umbra, Umbra krameri je majhna sorodnica naše ščuke in je bila najdena v Sloveniji prvič leta 1980 v porečju Mure. V Evropi je na Rdečem seznamu ogroženih vrst, proti koncu 20. stoletja so bile populacije na naravnih nahajališčih v podonavskem porečju v upadanju . Zadnja leta jo marsikje ponovno naseljujejo v habitate, kjer je že izumrla (Avstrija, Slovaška) , tak primer npr. je bil predlani spomladi v Avstriji (2004).
Naša hladnovodna činklja Oblika primerna za tiskanje
V redu krapovcev, ki je med najštevilčnejšimi ribami kostnicami, najdemo poleg pravih krapovcev (Cyprinidae) še eno ne prav majhno družino činkelj (Cobitidae), ki šteje preko 200 znanih vrst. Činklje so sladkovodne talne ribe, med njimi je mnogo reofilnih vrst, naseljujejo samo vode Azije in Evrope. Poleg drevesne zelene rege (Hyla arborea) je bila pri nas činklja (Misgurnus fossilis) najbolj znana napovedovalka slabega vremena.
Ogrožen avtohtoni divji krap Oblika primerna za tiskanje
Malokdo ve, da je na Rdeči seznam slovenskih rib uvrščen tudi krap, Cyprinus carpio (samo prostoživeča oblika); ima oznako E (Endangered) ; Ur.l.RS., št.57/93 , 61/93, in 69/00 - priloga 7 . Na Rdečem seznamu ogroženih vrst v svetovnem merilu ima sicer oznako IUCN DD ver 2.3 (1994) - (Data deficient- premalo podatkov) , a številni strokovnjaki svarijo, da je dejansko kritično ogrožen, praktično tik pred izumrtjem ! Pri nas ga najdemo samo še v reki Muri.
Ribnik Tivoli Oblika primerna za tiskanje
Članek je nastal kot odgovor in informacija glede na aktualno preurejanje in seljenje rib iz ribnika Tivoli, ki je del Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib , ki ga nadzira Zavod za varstvo okolja, Mestna uprava, Mestna občina Ljubljana . Za ribnik skrbi Ribiška družina Barje, a akvaristi bi radi, da športni ribiči vrnejo v ribnik školjke brezzobke, pezdirke in duge ogrožene avtohtone vrste rib, da bi služil kot naravni rezervat , ne pa poligon za športne ribiče in alohtone- tujerodne vrste org
Sekulja Oblika primerna za tiskanje
Najpogostejša žaba, ki jo srečamo v naših krajih, je sekulja. Več informacij o njej pa je zbral Primož.
Modro obarvani veliki kačji pastirji ob vrtnem ribniku Oblika primerna za tiskanje
Pri določanju kačjih pastirjev prihaja do pomot. Tako, kot je zelo težavno določiti enakokrile kačje pastirje iz rodu Coenagrion, imamo lahko težave pri velikih ali raznokrilih kačjih pastirjih, tistih modro obarvanih samčkov, ki priletijo nad naš vrtni ribnik.