Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Trdota vode
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Trdota vode II
Včasih je voda precej bolj trda kot se nam zdi.

Trdota vode je zelo pomemben del, ki vpliva na uspešnost akvarista pri vspostavljanju biotopa. Previsok pH v akvariju je ponavadi posledica trde vode. Kaj je trdota vode? Poznamo dve vrsti trdote: skupna trdota (GENERAL HARDNESS=GH) in karbonatna trdota (CARBONATE HARDNESS=KH).

Skupna trdota vode je količina v vodi raztopljenih kalcijevih in magnezijevih soli. Trda voda vsebuje večjo količino Ca in Mg soli, mehka pa manjšo. Karbonatna trdota pa se nanaša na raztopljeno količino bikarbonatov v vodi, t.i. pufersko kapaciteto vode.

Večina akvaristov želi ohraniti čim nižjo stopnjo pH (okoli 7). Vendar pa je za ribe akvarij kjer pH stalno niha, slabši kot pa akvarij z malce višjim, vendar stabilnim pH. Kako trdota vode vpljiva na pH? Trdota vode zvišuje pH vrednost in ji omogoča stabilnost. Zniževanje pH vrednosti s produkti za zniževanje pH-ja (pH -) ne bo rešila vaših težav, ker se bo vrednost pH naslednji dan zopet zvišala zaradi sorazmerja med trdoto vode in pH vrednostjo v akvariju.

Na trdoto akvarijske vode vpljiva nekaj faktorjev. Najpogostejši vzrok za trdo vodo v akvariju je voda iz vodovodnega omrežja. Večina Slovenije ima trdo vodovodno vodo (vsaj na gorenjskem in ljubljanskem koncu ( Domžale 11.jan.00 pH 8, GH 16°dH)). Če s tako vodo napolnite akvarij, naj vas visok pH in GH ne presenetita. Trdota vode se veča tudi, če v akvarij zanesemo apnenec. Apnenec se pogosto nahaja v pesku in okrasnih kamnih. Da bi trdoto vode znižali, iz akvarija vzamemo apnenčaste kamne in pesek, ter zamenjamo vodo. Če v akvarij zopet nalijete vodovodno vodo, se GH in pH ne bo dovolj znižal. (Trdoto vode naj bi se dalo znižati tudi z deionizatorjem. Navadno se uporablja ob vstopu vodovoda v hišo, za zmanjševanje nalaganja vodnega kamna na gospodinjskih aparatih. Vendar pa za spremembe v akvariju ob uporabi le tega ne vem).

Pogost vzrok za trdo vodo v akvariju je tudi le dolivanje vode namesto delne zamenjave. Ob izhlapevanju akvarijske vode, izhlapi le H2O, nitrati in minerali v akvariju ostanejo. Ko v akvarij vodo le dolijete, se trdota vode ne zmanjša, nasprotno, zelo hitro se veča. Ribe in rastline (bolj trdožive oz. iz območja zhodnoafriških jezer, katerim trda voda ustreza) se na trdoto navadijo, če pa v akvarij prinesete nove ribe ali rastline, se na trdoto vode navadno ne prilagodijo. Če GH vodovodne vode, ki jo uporabljate ni previsoka, jo pač uporabljajte, drugače pa je boljše dobivati vodo iz izvirov v naravi (seveda če je voda čista), saj ti ponujajo kvalitetno vodo (izvir v okolici Domžal; pod Krumperkom : pH 7,4 ; GH 5°dH ; KH 6°dH).

Trdoto je meril Andrej Paš.