Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
SAGA O ZDRAVLJENJU INFEKCIJE
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Po nekaj tednih mukotrpnega iskanja pravega vzroka bolezni in najboljšega zdravljenja samičke diamond blue diskusa smo problem končno uspeli identificirati in, ne boste verjeli, pozdraviti!

...

SAGA O ZDRAVLJENJU BAKTERIJSKE INFEKCIJE

Pa začnimo še enkrat na začetku:

Samička je zbolela ob prenosu akvarija na drugo lokacijo... nehala je jest, postala temna in plašna in se začela skrivat v kotu. Verjetno kombinacija stresa selitve in dejstva, da je ob selitvi prišlo do velikega »skoka« nivoja nitritov. Na Serinem neobčutljivem testu je bila voda kritično kritično rdeča.

Sledila je panika in menjava vode (najprej 50% potem 20% vsak dan in nato 20% vsak drugi dan) dokler nismo prišli do cca. 0 (belo) po Nutrafin testu od Hagna. Poleg tega sem zvišal temperaturo vode na 32C (prej 29) in povečal aeracijo (dodatna pumpica za kisik).

Ker se po 1 tednu kvalitetne vode stanje še vedno ni izboljšalo (samička še vedno ni jedla) sem začel z zdravljenjem. Pomislili smo najprej na črevesne zajedalce in sem zato probal najprej z metronidazolom. Ni pomagalo. Samička še vedno ni jedla in je postajalo kritično. Potem sem naletel na spletno stran za katero link sem že prej objavil, ki je imela opisane povsem enake simptome diskusa in kot diagnozo postavila bakterijsko infekcijo.

Kot kaže je razlika med bakterijsko in parazitsko infekcijo razlika predvsem sledeča:

- paraziti (crypto, hexa) bodo povzročili bel (ali brezbarven) feces, ki pa bo bolj ali manj pravilne oblike (torej dolga nit iz anusa).

- bakterijska infekcija pa bo izgledala kot bel izcedek (sluz brez neke definirane oblike) in bo kmalu vodila tudi v napihnjen trebušček.

Bakterijska infekcija je običajno sistemska in zato antibiotik raztopljen v vodi načeloma ne prime. Ribica mora dobiti konkretno dozo učinkovine direktno vase. V tej fazi sem samičko izoliral in ločil v karantenski akvarij, saj nisem želel z močnimi antibiotiki zastrupljati cel matični akvarij. Dodal sem tudi MgSO4 – sol, ki pomaga pri čiščenju črevesja in zaprtosti, hkrati pa naj bi tudi spodbujala tek. Dodal sem 1tbsp/10gal, kar je cca. 15ml soli v 40L.

Potem sem probal s širokospektralnim antibiotikom Primotren (sulfametoksazol / trimetoprim) v obliki tabletk raztopljenih v vodi in dozo 250mg/100L. Problem pa je v tem, da je Primotrem slabo topen in je absorbcija slaba. Žal ni pomagalo.

Ribica je prihajala v zelo kritično fazo. Trebušček je bil čisto napihnjen, telo shujšano, jedla ni že 3 tedne in le komaj da se je še kaj premikala.

Nato mi je priskočil na pomoč Luštek Matej iz Krke in razložil, da za sistemsko infekcijo je daleč najbolj učinkovito (če ne celo edino učinkovito) zdravljenje kar direktno z injekcijo. Predlagal mi je Enroxil 5% injekcijo (enrofloxacin), ki prime na vse bakterije razen Pseudomonas. Zdraviti je treba 3 dni v telesno votlino. Odmerek je 10 mg / kg telesne teže diskusa (odrasla samička naj bi bila med 100 in 150 g...). »Zdravljenje: tri dni zapored (približno ob isti uri) se aplicira dnevni odmerek v telesno votlino na nadvezno področje, ki ga oklepajo pobočnica, trebušni plaviti in analna odprtina. To je področje kjer se ne zadane črevesa, ampak ostane zdravilo v telesni votlini od koder se zelo hitro resorbira v kri.«

Uf, uf...vse lepo in prav, ampak špikniti ribo si jaz nisem ravno upal, čeprav mi je g. Luštek dobro opisal.

K sreči mi je priskočila na pomoč doc. dr. Vlasta Jenčič iz Veterinarske fakultete, ki je trenutno naša največja specialistka za bolezni rib. Bila je tako prijazna, da je kljub svojemu dopustu prišla na obisk pogledat našega pacienta. Pripravili smo malo »operacijsko mizo« – na likalno desko smo dali mokro cunjo – nato pa je dr. Jenčičeva cepila samičko in mi pokazala kako naj se jaz sam tega lotim še za naslednje dve dozi. Naslednja dva dni sta bila kar intenzivna, ampak na koncu sploh ni bilo tako težavno cepljenje.

In kaj je bil rezultat? Po dobrih 24 urah je ribica spustila strašansko velik bel izloček / izcedek in tekom naslednjih 48h še več. Trebušček se ji je spraznil in je spet dobila normalno obliko. Po 3. cepljenju sem jo dal v matični akvarij in je takoj splavala k samčku... ostala je plašna še ene 2-3 dni, potem pa je začela postopoma zobat hrano. Sedaj (dober teden za tem) je pa že zelo živahna in ima velik apetit. Edino kar je še ostalo od vsega skupaj je to, da lebdi z glavo navzdol ko je primiru – ko plava je vse OK, ko pa se umiri pa se povesi. Dr. Jenčičeva meni, da se ji je lahko med infekcijo poškodoval plavalni mehurček (trebušček je imela zelo zelo napihnjen in je mogoče preveč pritiskal). Bomo videli, če se bo sčasoma popravilo, vendar je baje lahko to ireverzibilno (trajno) čeprav naj ne bi imelo negativnih posledic za ribico (razen estetskih).

Kljub velikim mukam se je vse srečno končalo, mi pa smo se pri tem veliko naučili

Tukaj pa je še nekaj slikic...


Bolna samička. Na tej slikici se zelo slabo vidi napihnjen trebušček – ampak, verjemite, bil je zelo. Vidi se tudi bel izcedek.

Lokacija kamor smo jo cepili je obkrožena z rumenim. Če si predstavljate trikotnik med anusom in obema plavutkama, se jo cepi nekje na sredi stranice tega navideznega trikotnika. Z rdečo pikico je označen anus. Injekcija naj bo čim bolj postrani v smeri kot je narisana, ker tako ne predre notranjih organov ampak gre samo skozi kožo in v trebušno votlino.


Dve vrsti insulinskih injekcij. Če opazite razliko v igli – čim manjša in čim tanjša naj bo igla (spodnja).

izcedek, ki ga je spustila po 24h. Debel beli cmok in veliko bele sluzi.

Hvala še enkrat vsem, ki ste pomagali!

Nasvet Napisal:

enej, 5.9.06 ob 17:17

Copyright ENEJ KUŠČER, LJUBLJANA