Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Linne je že vedel kaj je delal
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Ali ste se že kdaj vprašali zakaj imajo vse rastline in živali latinska imena, ki jih včasih niti izgovoriti ne znamo, kaj šele, da bi razumeli njihov pomen?

Ja, boste rekli, kaj hudirja pa nas briga tale Linne, nas zanimajo ribe in akvaristika, ne pa Linne!
No res je, zanima nas akvaristika, vendar so nekomu všeč golšarice, drugemu pa sekirice, obema pa so dejansko všeč ribe iz družine Gasteropelecidae.
Izbral sem primer, ki ponazarja, da poimenovanje rib z domačimi imeni ni enotno, saj se imena ustvarjajo v ozkih okoljih ljubiteljev akvaristov ali pa v glavah prevajalcev tuje akvaristične literature.
Seveda ni nič narobe, če se ribe ali rastline poimenujejo tudi z domačimi imeni, problem pa nastane takrat ko se poskušamo pogovarjati o neki vrsti npr. rib in kar naenkrat ugotovimo, da naš sogovornik pravzaprav ne ve na katero ribo mislimo. Še bolj zoprno pa je to, ko hočemo poiskati kakšne podatke o njej po tuji literaturi ali Internetu. Kako bomo poiskali pri nas vsem znano skalarko, če jo Nemci imenujejo "hoher Segelflosser" in Američani "angelfish"?
In Carel Linne je že vedel kaj je delal, ko je uvedel enotno latinsko-grško poimenovanje rastlinskih in živalskih vrst. Enotno poimenovanje, ki ga upoštevajo in uporabljajo vsi znanstveniki na svetu (celo Kitajski in Japonski) je preprečilo zmedo, ki bi nastala, obenem pa tudi nam amaterjem pomaga pri razumevanju med sabo.
Kako torej naprej? Ali bomo uporabljali samo latinska imena? Ne, nikakor ne! Še vedno bomo uporabljali domača imena rib in rastlin. Še posebej tista, ki so že dolga leta uveljavljena med akvaristi in navajana tudi v literaturi.
Morda si bomo kdaj celo izmislili kakšno ime - morda bomo takšno novo ime dali celo na glasovanje in na koncu uporabili tistega, ki se bo večini zdel najprimernejše (ali pa tudi ne ); vedno pa bomo pripisali še latinsko ime rastline oz. živali tako, da bo vsaka pomota ali zmešnjava izključena in bo jasno npr. tudi tujcu o čem pišemo.
Ja, seveda včasih lahko tudi pri latinskih imenih pride do zmede - trenutno je veliko vrst rib, ki so se preimenovale, uvrstile v svoje družine ali "premestile" iz ene družine v drugo. In to celo po večkrat! Nihče ni popoln in težko je spremljati znanstvene razprave na tako širokem področju ter biti stalno na tekočem z vsemi novostmi. Torej, če se bo kdaj pojavila takšna napaka ... no mislim, da je opravičljiva in razumljiva in upam, da smo podobnih misli.

Avtor članka je Žiga Železnik.