Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Ribe za začetnike - kardinalka
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Malo skromnosti začetnikom v akvaristiki resnično ne bi škodilo. Predstavljamo eno najbolj primernih sladkovodnih rib za začetnike, ki imajo običajno majhen akvarij, ki je pa vse prej kot grda ali nezanimiva. Zakaj ta riba ni bolj popularna in iskana v akvaristiki, je težko razumljivo in popolnoma nelogično. Začnimo predstavitev vrst, primernih za začetnike s to prelepo ribico.

Ribe za začetnike - št.1: kardinalka

Ker akvaristi vemo, da zlate ribe niso ribe za začetnike, kot pri nas večina ljudi žal še vedno zmotno misli, katera pa bi potemtakem to bila? Poleg dokaj znanih gupijev ali milijonskih ribic, siamskih bojnih ribic, cebric, neonk in manj znanih srednjeameriških vrst živorodk je med kandidati za ribo za začetnike nedvomno na vrhu lestvice kardinalka ali “neonka revežev” imenovana mrenica iz jugovzhodne Azije. Je hladnovodna, majhna, trpežna, na bolezni odporna, nezahtevna glede kemizma vode in do 12 let živeča ribica jate, ki jo uspešno gojimo tudi v manjših akvarijih , ki pa morajo vseeno imeti biološki filter in biti po možnosti zasajeni s pravimi podvodnimi rastlinami.

AGA aquascaping

Kardinalka ,Tanichthys albonubes , LIN SHU-YEN, 1932, imenovana tudi "neonka revežev", je žal neupravičeno premalo cenjena med akvaristi. Začetniki pogosto želijo velike in lepe ribe, pri čemer se ne navdušijo nad majhno ribico, dodatno jih odbije podatek, da gre za “neonko revežev” . To danes sploh ne drži, saj ni nič cenejša od navadnih neonk (Paracheirodon innnesi) .


Če je kakšna riba primerna za neogrevan, majhen akvarij , je to kardinalka ; poleg pezdirkov, siamskih ribic, makropodov ali sončnih ostrižev. Tanova riba ima celo vrsto dobrih lastnosti, ki jo delajo kandidatko za optimalno začetniško ribo :


ð - je izjemno lepa, posebej mlada...

ð - majhna = ~ 4 cm , akvarij že od 40 cm - 60 l

ð - miroljubna

ð - živahna

ð - potrebuje sobno temperaturo

ð - jo je lahko razmnožiti

ð - ni izbirčna pri hrani

ð - odporna na bolezni

ð - mladice so lepe kot neonke!

ð - potrebuje srednje močan vodni tok ali prezračevanje.


...

Akvarijske kardinalke so najpogosteje križanci 2 podvrst. Sinonim: Aphyocypris pooni.

Najboljše se počutijo pri sobni temperaturi 18 - 22°C. Spol pri tej vrsti krapovcev se dobro loči, samci so vitkejši, bolj intenzivno obarvani in imajo večjo hrbtno plavut (D). Posebej med drstenjem so tudi precej bolj živahni.

Kardinalka – Tanichthys albonubes je ena najbolj priljubljenih sladkovodnih akvarijskih ribic in so vzgojili že tudi pajčolan (»meteor« ) umetno pasmo; izhaja iz Kitajske, kjer sta prvotno živeli ločeno 2 lokalni obliki ali vrsti te ribe. Najprej je v okolici Kantona na jugu Kitajske odkril in ujel eno vrsto te ribe vodja skavtov Tan Kan Fei v gorskem potočku v »Gorah belega oblaka« (White Cloud Mountains) leta 1932. Ribo je znanstveno opisal Lin Shu-Yen, 1932, direktor Biološke postaje v Kantonu. Ime ji je dal po najditelju in nahajališču : Tan= ime najditelja ; ichthys= riba ; albo= albus latinsko = bel ; nubes= oblak …Ta riba je še isto leto prišla v akvarije v ZDA in leta 1938 v Evropo v Aquarium Hamburg .

V okolici Honkonga v majhnem jezeru pa je Lin Shu-Yen opisal lokalno varianto drugače obarvane kardinalke 1937 leta. V akvarijski literaturi je nastala zmešnjava, ker so to varianto pomešali tudi z ribo, ki jo je opisal Lee 1939 = Aphyocypris pooni .

Leta 1966 sta v reviji COPEIA 2 Weitzman in Chan preimenovala to ribo v Hemigrammocypris lini …«Venusfish« - 3,5 cm ; ima rumeno obrobljene plavuti in črno piko na koncu repne plavuti.

Hemigrammocypris lini

Obe lokalni rasi te ribe so v akvarijih nepremišljeno križali in danes je nemogoče ugotoviti pravo filogenetsko obliko akvarijskih kardinalk! Od tod tudi izvirajo težave v barvnih razlikah posameznih kardinalk; tudi stalno v literaturi mešajo obe rasi med seboj; ena ima rdeče plavuti rumeno obrobljene ali pa rumene plavuti rdeče obrobljene ; H. lini pa ima prozorne plavuti.

Ta riba je najbolj znana po tem, da so jo od vsega začetka imenovali v žargonu »neonka revežev« , saj so 2 – 10 tednov stare mladice po žareči modro fluorescentni vzdolžni progi podobne neonkam (Paracheirodon innesi).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Marko Petrak, zagreb zagrebacka zupanija croatia
http://www.akvarij.net

Razmnoževanje

Kvaliteta vode ni pomembna, drstijo se tako v mehki , kor v trdi vodi (do 25°dGH), mora pa biti seveda biološko filtrirana. Samčki so vitkejši od samičk; pare damo v akvarij s svežo vodo z veliko plavajočih rastlin; najprimernejša je vodni plavajoči mah Riccia fluitans. Za drst zadostuje že 10 l akvarij za 1 par ali vsaj 20 l za več parov hkrati; v akvarij damo na dnu mrežo, da ikre padejo skozi. Del akvarijske literature in moje lastne izkušnje pravijo, da starši iker in mladic ne jedo in jih lahko pustimo v drstnem akvariju. Drugi pa raje priporočajo mrežo in odstranitev matic iz drstnega akvarija po uspešni drsti. Značilno za kardinalke je, da se ene samice z napetimi trebuščki stalno drstijo, pa imajo malo iker; nekatere pa se poredko zdrstijo, a takrat v nekaj urah drsti odvržejo 250 – 400 iker. Ko ikre v spolno zreli samici dozorijo, se ta postavi na izbrano mesto med rastlinami, običajno bolj pri gladini akvarija; vodilni samček jo pozorno spremlja in ji sledi.Samčki se med drstjo šopirijo med seboj in pred samičkami z razprtimi plavutmi in se stresajo po celem telesu ; parček se v paralelni legi stresa po celem telesu in tako pošiljata drug proti drugemu proti pobočnici valove ; tako preizkušata moč teh vibracij : če so zadosti močne, samička odvrže ikre, ki jih samček istočasno oplodi…Ko se ločita, ikre padejo na vodne rastline ali na dno…velike so nekako 1,7 mm .Iz iker se izležejo ličinke po 24 – 30 urah (odvisno od T.) in visijo 3- 4 dni po rastlinah ali steklu akvarija. 4. dan splavajo in začeti jih moramo hraniti z živim planktonom (evglene, paramecijo, kotačniki, navpliji kopepodnih rakcev…) ali v sili z drobnim suhim prahom za mladice…ali res v sili z trdo kuhanim jajčnim rumenjakom…sveže izvaljene navpilje artemij (solinskih rakcev) lahko začnejo jesti 4. – 6. dan , grindal črvičke šele 16. dan . Ob rednem menjavanju dela vode mladice rastejo hitro in pogled na akvarij z njimi je res nepozaben !Kardinalke se drstijo po malem vsak dan in ker starši ne jedo plavajočih iker in zaroda, ki se zadržuje na površini, pustimo pare kar skupaj z mladički v drstitvenem akvariju. Mladički so podobni mladim neonkam in so izjemno atraktivni na pogled. Ko so veliki že 1 cm, jih občasno polovimo in preselimo v večji akvarij. Uspeh drstenja je tako kot pri vseh krapovcih, odvisen od tega, kako hranimo matice : zakon so ličinke trzač in komarjev, grindal – enhitreji, solinski rakci, vodne bolhe . Paziti pa se je treba živih samookov (Cyclops), ker se kot plenilci hranijo z mladimi ribicami ! V drstnem akvariju predstavljajo veliko nevarnost za ikre tudi vrtinčarji (planariji) in vrste polžev (korenčice, melanije, svitki ...). Znan trik pri razmnoževanju mrenic je, da so pred drstjo izpostavljene direktnim sončnim (jutranjim) žarkom. Med drstjo starši v presledkih počivajo na dnu akvarija in takrat jih je potrebno izdatno hraniti ! Vsak teden zamenjamo polovico vode v drstnem akvariju in pazimo , da se ne odtoči kakšen mladiček .

アカヒレ

http://image.blog.livedoor.jp/nikolaschka_01/imgs/9/5/95d7987c.jpg

Kardinalka je menda v naravi že izumrla . Torej je to žival, ki živi samo še v majhnih akvarijčkih širom planeta. Zamislimo se lahko nad žalostno usodo teh drobnih kitajskih potočnih mrenic. Če imate doma te ribice v dobrih pogojih, se lahko vendarle pohvalite , da imate “živega fosila”, saj je riba naravno že izumrla (Ex).


Zadnja leta je v hobiju postala popularna še ena novo odkrita vrsta kardinalke, to je vietnamska kardinalka, Tanichthys micagemmae, Freyhof & Herder, 2001 ...


Vietnamski kardinalki rečejo tudi pritlikava kardinalka (dwarf cardinal), saj doseže le 26 mm telesne dolžine; ko so mlade, jih skoraj težko ločimo od mladih neonk, so izjemno lepe in iskane akvarijske ribice, ki so v naravi tik pred izumrtjem, se pa na srečo tudi z lahkoto razmnožujejo v ujetništvu. Na srečo so jih odkrili zadnji hip, preden bi izumrle!


Mlada, 12 mm velika vietnamska kardinalka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AGA 2006

Res je hvaležno dati priložnost tem nezahtevnim in simpatičnim ribicam, ki so primerne tudi za akvariste začetnike, saj tako že na začetku dobijo potrebno vzpodbudo …

© Bojan Dolenc