Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Odstranjevanje polžev iz akvarija
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Polži, polži! Ni prav, če jih ni, če pa damo v akvarij enega, jih imamo kmalu na tisoče. Kako jih nadzorovati? Nekaj metod je opisanih v tem članku.

Skorajda ni akvarista, ki v svojih akvarijih ne bi imel polžev. Teh je precej vrst, od priljubljenih velikih jabolčnih polžev, melanij, korenčic, velikih in malih svitkov ter mnogih drugih.
Jabolčni polži so med vsemi najmanj nadležni in za mnoge pravi okras akvarija. Probleme pa lahko povzročijo manjše vrste, saj se ob obilici hrane (te pa zanje praktično nikoli ne zmanjka) precej hitro zelo razmnožijo. V takem primeru pa vendarle nismo brez moči in obstaja nekaj načinov, kako nadzorujemo njihovo število.

Kot prvo, lahko kupite kemikalije za zatiranje polžev. Prodajajo jih skoraj v vsaki akvaristični trgovini. V večini primerov ti pripravki vsebujejo bakrov sulfat, ki pa je spojina, ki je strupena tudi ribam in rastlinam. Ne glede na to, da na mnogih pripravkih piše, da so varni za uporabo v naseljenih akvarijih, bi svetoval, da pred uporabo preventivno odstranite (prestavite v drug akvarij) vse ribe.
Večji problem, ki se pojavi pri uporabi kemikalij, niso same kemikalije, temveč dejstvo, da so tako učinkovite, da pobijejo prav vse polže naenkrat. Zato je potrebno po uporabi temeljito "presesati" dno in odstraniti čimveč mrtvih polžev, saj se v nasprotnem primeru kaj kmalu pojavi povišana koncentracija amoniaka in nitritov. Zato je zelo dobro, da po uporabi kemikalij zamenjate 50-100% vode, naslednjih 50% pa po 3-4 dneh.

Boljša ideja bi bila uporaba kuhinjske soli (NaCl). Ker sol ubije vrtne polže, jo lahko uporabimo pri zatiranju polžev v ribnikih. Žal pa so majhni polžki, ki "napadejo" akvarije, precej neobčutljivi na sol in je tako žal neučinkovita.

Še ena ideja so ribe napihovalke. Ena sama napihovalka bo kos vsem manjšim polžem, v precej kratkem času. Napihovalke imajo zelo močne zobe s katerimi zdrobijo polžjo hišico in pojedo polža. Nerodno pri napihovalkah je to, da so precej eksotične (in se jih zato težko dobi), potrebujejo somornično vodo (napol slano), poleg tega pa jim kmalu zmanjka hrane in začno preganjati druge ribe, če jih ne hranimo dovolj izdatno. Zaradi opisanega napihovalke niso najboljša rešitev odstranjevanja polžev iz akvarija.

Najboljši način odstranjevanja polžev je nedvomno nakup nekaj Činkelj. Rilčaste činklje (Botia macracantha) so, poleg živahnih barv, odlične zatiralke požev. Vendar pa jih imejmo v akvariju vsaj pet (5), saj se le v skupinah počutijo dobro. Žal te ribe zrastejo tudi do 30cm in moramo zanje imeti dovolj velik akvarij (200l in več). Boljša izbira za vse z manjšimi akvariji so Pakistanske činklje (Botia lohachata ). Tudi te bodo hitro in učinkovito počistile akvarij, hkrati pa bodo ostale dovolj majhne. Tudi pakistanske činklje imejmo v skupinah najmanj po tri (3). Problem pri tej vrsti je ta, da jih je ponekod težko najti, saj običajno niso reden gost prodajnih akvarijev. Kot zanimivost naj povem, da tem ribam v tujini rečejo tudi "YOYO" činklje zaradi črt oz. prog po trupu. Ljudje z veliko domišljije lahko iz njih namreč preberejo napis "YOYO".

Upam, da vam v akvarijih polži ne bodo delali preglavic, saj so konec koncev tudi koristni pri odstranjevanju alg in ostankov nepoužite hrane. Hkrati pa lahko z njimi hranimo tudi ribe, dovolj je že to, da jih zdrobimo med prsti.

Besedilo je pripravil Blaž Kristan.