Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Kako začeti?
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Menjava vode
Biološki filter
Biološki filter [...
Uvod v akvaristiko
Akvaristika ni poceni hobi, še posebej pa niso poceni kvalitetni akvariji. Ko kupujete akvarij, ne skoparite! Lahko si akvarij naredite sami, ampak saj veste-malo denarja malo muzike.

Prvo kar potrebujete je načrt! Katere ribe želite imeti? Želite akvarij z rastlinami (toplo priporočam) ali brez? Kamni, korenine, plastika=kič? In predvsem - KJE BO AKVARIJ STAL! Vse to morate premisliti PREDEN kupite akvarij in ribe ter rastline in še kaj. S tem prihranite marsikak tolar in čas. Ko ste določili mesto, kamor boste postavili akvarij, ga natančno izmerite, da ne boste kupil prevelikega.

Če ste si omislili zelo velik akvarij, je pametno ugotoviti, katera stena je nosilna. 1L vode namreč tehta 1 kg, če pa dodamo še stojalo, pesek, kamne,..., je 100L akvarij precej težji od 100kg.

Druga pomembna stvar, ko kupujete akvarij, kupite ČIM VEČJEGA! Večji je akvarij, lažja je skrb zanj. V večji akvarij lahko naselite več rib, lažje je kontrolirati vsebnosti nitritov, amoniaka, nitratov,... Iz lastnih izkušenj vam povem, da je neprimerno lažje skrbeti za 100L kot pa za 30L akvarij. Poleg akvarijske posode potrebujete še grelec, filter in vodno črpalko ter pokrov z lučmi (1 ali več). Ponavadi se dobi akvarije v kompletu - to pomeni, da poleg same posode dobite še filter s črpalko, grelec in pokrov.

Ko akvarij prinesete domov, ga najprej postavite na akvarijsko stojalo oziroma na mesto, ki mu je namenjeno. Med akvarij in podstavek/stojalo je pametno dati plast stiroporja ali kake druge pene, ki izravna izbokline. Ko je akvarij postavljen, ga napolnite z vodo in preverite, če pušča. Preverite tudi delovanje grelca, vodne črpalke in luči. Peska, rastlin, kamnov ne dodajajte!

Ko ste 100% prepričani, da akvarij ne pušča ga zopet izpraznite (nikoli ne praznite akvarija tako,da ga dvignete in vodo zlijete - steklo bo namreč počilo!). To lahko storite na več načinov - lahko z vedri zajemate vodo iz akvarija ali pa (lažji način) kupite posebno cev (dobi se jo v trgovinah za male živali) za čiščenje akvarijev. Priporočam cev. PRED PRAZNJENJEM OBVEZNO IZKLJUČITE GRELEC, FILTER IN LUČI!
Ko je akvarij prazen, lahko začnete z dodajanjem podlage in peska. Sama kot podlago uporabljam železovo podlago. Najprej dajte nekaj cm (3-4) podlage, ampak samo tja kjer bodo rastline (zato je potreben načrt!). Na podlago potem dajte pesek (sama uporabljam črn pesek, ki ga pred uporabo dobro sperem), debelina pri zadnji stranici naj bo okrog 7-10cm (skupaj s podlago) proti sprednjemu delu pa naj rahlo pada - dobimo občutek večje globine.

Ko sta pesek in podlaga notri, se lahko lotimo sajenja rastlin. Najbolje je rastline iste vrste saditi v skupine. Vse pa je seveda odvisno od vsakega posameznika in njegovega okusa. Ker ste bili pridni in ste že prej naredili načrt kje bodo kakšne rastline, vam zdaj ni treba kaj posebno premišljevati, ampak lahko samo sadite. Če so korenine predolge, jih skrajšajte. Na koncu dodajte še kamenje in korenine (korenine nekateri dodajo takoj na začetku; preden dodajo pesek, ampak meni ta način ni preveč všeč - rada jih namreč premikam naokoli, kar pa je težko, če so napol zakopane) ter akvarij napolnite z vodo (lahko jo vlivate preko filtra, lahko pa na dno postavite krožnik in nanj vlivate vodo-v nasprotnem primeru bo pesek zaradi curka odplavilo in ga bo povsod polno).

Lahko dam zdaj ribe not? ABSOLUTNO NE!!!!!!!!!

Akvarij še zdaleč ni nared za ribe. Najprej ga je treba zagnati! Torej vključite grelec in ga naravnajte na temperaturo, ki je idealna za ribe, ki ste si jih izbrali (NAČRT!!!!).

Zagon akvarija (angl. cycling):
V akvariju se morajo naseliti in namnožiti bakterije (v filtru, podlagi), zato pa je potreben čas. Zagon lahko traja 1 teden, 2 tedna, 4 tedne, odvisno od vsakega akvarija. Moj 100L akvarij je potreboval 2 tedna, 30L štiri tedne, 40L pa 1 teden.

Kako zagnati?
Sama akvarije zaženem tako, da notri vsak dan vržem malo hrane. Vsak drugi dan merim amoniak in nitrite. Ko začne prvi upadati, začnejo naraščati nitriti - kar pomeni, da so dobre bakterije začele razgrajevati amoniak v nitrite. Ko začnejo nitriti upadati, se povečuje količina nitratov - to pomeni, da so dobre bakterije začele spreminjati nitrite v nitrate. Nitrati so mnogo manj strupeni kot nitriti in amoniak (katerih količina naj bi bila 0 v uravnoteženem akvariju). Ko nitritov in amoniaka ni več (jih ne morete izmeriti), vrzite v akvarij še malo hrane in če tudi po tem nitritov in amoniaka ni, lahko začnete POČASI dodajati ribe. Ne dodajte vseh rib naenkrat! To bi bil prehud udarec za bakterije!!!!

Čestitam! Uspelo vam je postaviti in zagnati akvarij!

Avtorica članka je Jelena Cvetkovič.