Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Akvarij-m Idrija odpira vrata
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
S kolegom Juretom sva bila na častnem obisku pri kolegu Valterju pred otvoritivijo javnega akvarija v Idriji, kar je gotovo velik dogodek za majhno slovensko akvaristično sceno. Na hitro mi je uspelo tudi narediti nekaj slikic v akvariju...


Ne zgodi se ravno vsak dan, da bi te kolega akvarist povabil na ogled svojega javnega akvarija še pred otvoritivjo, niti na otvoritev ne, bi rekel! Tako sva imela s kolegom Juretom to izjemno čast in bilo je res zanimivo in prijetno si vse skupaj ogledati in izmenjevati izkušnje in svoje vtise z oskrbnikom Valterjem Majnikom in dolgoletnim članom AKVAZina, ki naju je prijazno povabil v Idrijo. Čez 2 - 3 dni bo uradna otvoritev novega javnega akvarija in trenutek je ravno pravi! Ker sem tu spoznal sorodno dušo, mi samo ni čisto jasno, kako je kljub majhnosti Slovenije mogoče, da se nisva osebno spoznala z Valterjem že prej, saj nas je takih akvaristov, ki smo tako "globoko" v hobiju, da za nas to že ni več hobi, ampak način življenja, bolj malo? Žal tudi pri nas vse poteka bolj preko trgovin, kot preko nas samih akvaristov, ki se večinoma ne poznamo med seboj. Še dobro, da imamo AKVAZin, ki nas je vsaj virtualno, in pogosto na srečo tudi realno združil.

Takoj ko sva stopila v prostor, ki je še na vrhuncu del in urejanja pred otvorotivijo, mi je bilo vse jasno - zelo znana scena, tudi meni osebno zelo domača, to in tako ima lahko samo akvarist, ki je z ribami z dušo in srcem. Že pogled na številne gojilne akvarije z mladicami, na reverzno osmozo na steni in vse tiste cevi, valjenje jajčec artemij in vrsta podobnih malenkosti razkrije, kdo je tukaj "gazda". Sam razstavni prostor me je prijetno presenetil, pričakoval sem manj; zelo lepo in okusno urejeno z vrsto zanimivih in za naše razmere napredno urejenih akvarijev, z opazno tendenco po biotop ureditvah. Posebej me je razveselilo, ko je Valter povedal, da je določene ideje dobil ravno na Akvazinu, recimo za čudovito urejen afriški "Kongo biotop" z rilčarji, metuljaricami, hrbtoplovci in vrsto kongo teter in svetlikavcev. Največji vtis name (starega in zagrizenega cichlidiota) sta naredila 2 čudovita oskarja, pa ribe strelci, čudovite avstralske in novogvinejske mavričarke, golšarice, nožarice ipd..., menda je kar 130 različnih vrst rib. Opazil sem celo eno divjo živorodko in endlerjeve gupije, kar je več kot prijetno presenečenje, ki napoveduje dobre čase. Dobro, osebno bi marsikje naredil tudi drugače, tudi me ni ravno navdušila preveč stereotipna ureditev, kjer skupaj plavajo v istem akvariju listarke /skalarke in diskusi in rdeče neonke (kot nekakšen klasičen "amazonski biotop" ), a pustimo to, okusi in pristopi so pač različni (večini obiskovalcev bo ravno ta ureditev gotovo zelo všeč). Za naprej ima Valter zanimiva načrte, postaviti en lep paludarij na sredini prostora in zunaj, pred akvarijem postaviti hladnovodni akvarij z domačimi, hladnovodnimi avtohtonimi primorskimi ribami. Želi si tudi nabaviti pezdirke s potočnimi škržki in pa morske konjičke, kar oboje tudi po mojem mnenju zelo spada v javni akvarij! Glede avtohtonih rib pustimo človeške ribice, ki so poglavje zase; osebno bi na takem mestu uredil akvarij s primorsko belico (Alburnus arborella) ali štrkavci; primorskim blistavcem (Telestes muticellus), mazenico (Rutilus aua), primorsko nežico (Cobitis bilineata), pisanci (Phoxinus phoxinus), potočnim glavočem (Padogobius bonelli), smrkavico (Salaria fluviatilis), navadnim zetom (Gasterosteus aculeatus), primorsko podustjo (Chondrostoma genei), primorskim globočkom (Gobio benacensis), mreničem (Barbus caninus), zanimiva bi bila tudi kakšna jegulja, laški piškur ali pa jadranski jeseter itd... Od severnojadranskih rib bi bila zanimiva naša kili ribica solinarka (Aphanius fasciatus)... no ja, sanjarim...

Tako po akvarijih kot po razgovoru se ja kmalu izkazalo, da je Valter po duši predvsem in v prvi vrsti akvarist gojitelj, ki mu največ pomeni, če ribe zdrsti, opazuje drstne barve in obanašanje rib in "spravi gor" mladino. Predlagal in nekako potožil je (kar je značilno za nas vse prave akvariste), da smo redki gojitelji premalo povezani med seboj, da si se morali združiti in se postaviti za svoje cehovske interese - kot je to primer in normalno po večini sveta. Zakaj smo ravno mi, ki nas je že tako malo, tako "vsak zase", nepovezani, pogosto celo sovražni in ljubosumni drug na drugega!? Pustimo to, poznamo to zgodbo, a osebno pridobi v mojih očeh ogromen in večen ugled vsak, ki si v teh pokvarjenih časih sploh še upa pomisliti na kaj takega, kaj šele to na glas zagovarjati! Ne morem verjeti tudi, da je Valter resno razmišljal, da bi dal ime akvariju po našem legendarnem akvaristu Borutu Ženerju, ki je tudi njega okužil že kot osnovnošolca s tem mokrim virusom, ki nam je mnogim zaznamoval življensko pot, polno steklenih šip, akvarijske tehnike, raznih peskov, korenin, "plevela" in takih in drugačnih rib. Po svoje škoda, da tega imena ni izbral, meni se zdi ideja fantastična. Pa pustimo to, ne more biti vse naenkrat, pravi čudež je že, da se je našel akvarist, ki mu je kljub vsemu nekako uspelo uresničiti skrite želje slehernega pravega akvarista. Iskreno upam, da bo AKVAzin lepo sodeloval z njim (in obratno), v skupno dobro akvaristike pri nas, ki se vendarle počasi kobaca ven iz plenic. Priporočam vam obisk in ogled akvarija v Idriji; Slovenija je majhna, a lepa, v vseh pogledih.


osrednji akvarij je 1400 l morski akvarij

oskrbnik Valter Majnik med hranjenjem mavričark

akvaristična debata se je razživela...

zelo lep je biotop Kongo

čudovite mavričarke

oskarjema delajo družbi kapitalni somčki


veliko je ostrižnikov, se ve zakaj...

oskarja sta carja...

pod akvariji so gojilni akvariji za mladice

malavijski biotop

vsaka riba ima svoj opis...

koralinske alge, lepe korale, rumeni kirurg, pižamce...

redek gost - ribe strelci, Toxotes sp.

Valter in oskarja...

Bojan Dolenc

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Otvoritev akvarija v Idriji
9.5.2007,

Otvoritev akvarija v Idriji
Z veseljem vam sporočamo, da bomo vrata akvarija odprli 19. maja 2007. Vljudno vabljeni na otvoritev. Akvarij bo na dan otvoritve odprt od 14h - 19h. Za ostale termine pa si lahko ogledate urnik, ki se nahaja v informacijah.

http://www.akvarij-m.si/

Akvarij M Idrija, 04. maj 2007
Valter Majnik s.p.
prelovčeva 3, 5280 Idrija
040 33 66 99

05 37 71 130
info@akvarij-m.si