Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Kongoški rilčar prepozna objekte v popolni temi
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
  Oglejte si tudi...
 
Čudoviti mečki
Drobnoustke
Malo o gupiju
Naša hladnovodna ...
O pezdirkih
Odkrivanje neonk
Ottelia iz afrišk...
Pritlikava ustono...
Pritlikava činklj...
Skalarke
Ščukasti krapič...
Znaimive ugotovitve o obnašanju Kongoških rilčarjev, ki so sposobni ločevati predmete v popolni temi.

Kongoški rilčar (Gnathonemus petersii), sicer v akvaristiki precej zahtevna riba, živi v blatnih močvirjih Afrike in ima zelo slab vid, toda zelo izostren prostorski občutek, zahvaljujoč svojim elektrolokatorjem v svojem »nosu«.


http://www.amtra.de/cmi/cms/front_content.php

Nova študija je razkrila, da so tovrstne ribe sposobne uporabljati svoj elektročutni sistem, ki jim nakaže razliko med velikostjo, obliko in volumnom objekta v vodi zraven njih.

Gerhard von der Emde in Steffen Fetz z Inštituta Zoologije na Univerzi v Bonnu, sta izvedla raziskavo, v kateri sta testirala katere zunanje oblike objektov, je sposoben rilčarjev »nos« razlikovati v smislu nagraditve s hrano.


http://www.bio.davidson.edu/people/midorcas/animalphysiology/websites/2003/Wilson/How.htm

Njuna odkritja, ki so bila objavljena v enem izmed zadnjih številk Journal of Experimental Biology, pojasnjujejo, da se je vseh osem osebkov, ki je sodelovalo v študiji, naučilo razlikovati med dvema objektoma različnih oblik in volumnov.


Avtor navaja: »Ko je bil dodan nov objekt, ki sta ga ponudila rilčarjem v nenagrajenem (s hrano) testnem poskusu, so ribe dale prednost tistim objektom ki so bili podobni tistim ob katerih so dobili nagrado in so se izogibali predmetom, ki so bili podobni tistim, za katere niso bili nagrajeni«.

Za sklep naj povemo, da so ribe nakazale pozornost sorodnim razlikam med dvema objektoma, ki so ju morale razlikovati. Pri elektročutnem raziskovanjem, ribe ugotavljajo različne zunanje oblike, najbolj pomemben je volumen, nato material in oblika. Pomembnost pri obliki je bila demonstrirana z zmanjševanjem objektov na njihov 3D obris, ki je zadostil ribi za razlikovanje različnih oblik objekta.

Fetz in von der Emde verjameta da lahko ribe nakažejo svojo naklonjenost objektom z večjim volumnom in dajejo prednost plastičnim objektom napram kovinskim ne glede na njihov trening z nagrajevanjem ali brez.

Ribe kongoški rilčarji so prav tako sposobni ugotoviti, če ima objekt vogale ali zaobljene robove.


http://fishdb.sinica.edu.tw/2001new/importpic.asp?id=G05

Ko so soočeni z dvema nepoznanima objektoma, ribe tehtajo pozitivne in negativne plati tega novega objekta in na koncu sprejmejo svoje odločitve zunaj + - rezultata primerjave.

»Najin rezultat napeljuje na to, da so ribe sposobne povezati in sestaviti nekatere zunanje oblike kot elektrolokacijski vzorec, s katerim si zgradijo predstavo o objektu in vzpodbudi, da nekatere forme zunanjih oblik izločajo mehanizem, ki je sposoben, ugotoviti zapleteno nalogo identifikacije objekta«.

Roman Gril – DISKUS RoManijA (www.diskus.slohost.net)

Katalog

Gnathonemus petersii