Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiskov (Google Analytics).
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov.
Česen
  Tiskanje
 
Oblika primerna za tiskanje Oblika za tiskanje
Česen je trajna zelnata rastlina, ki zraste do 1m visoko in spada v družino lilijevk (Liliaceae). V zemlji ima čebulo, ki jo sestavlja do 30 manjših mesnatih in upognjenih krhljev – čebulic, obdanih z luskasto tanko ovojnico.

Uporaben pa je tudi v akvaristiki. Dan danes je česen oz. njegov sok ali izvleček vsestransko zdravilo v akvaristiki. Veliko sodobnih preparatov ga vsebuje, še več, vse novejše hrane, predvsem ameriške, vsebujejo česnov ekstrakt ! Izgleda, da je česen tudi odlično sredstvo za boj proti nezaželenim polžem, tako na vrtu, kot morda tudi v akvariju saj naj bi polži ob prisotnosti česna pobegnejo iz akvarija (je humano). Večina akvaristov pa ga daje v akvarij daje preventivno saj je naravni antibiotik proti notranjim zajedavcem in učinkuje na vseh vrstah rib.


V akvarij doziramo 1 strok povprečne velikosti na 50L vode, predoziranja pa skoraj ni. Vnašamo ga lahko poleg hrane (npr. zelenjavo ali suho hrano in česen zmeljemo ter posušimo in zdrobimo), lahko samostojno, tako da strok prerežemo na pol in ga damo za nekaj časa v akvarij na vidno mesto, ko postane čudne barve ga odstranimo iz akvarija.


V česnu najdemo majhne količine veliko vitaminov (B1, B6, vitamin C ...), mineralov ter elementov v sledovih. Prav tako tudi selen in germanij, ki preprečujeta rast tumorja. Vsebuje pa tudi žveplo, eterično olje in aminokisline.


Avtor: Martin Senčar